vadba

karate

OSNOVNI NAMEN VADBE KARATEJA JE TOREJ CELOSTNI RAZVOJ ČLOVEKA. POZITIVNI UČINKI SE KAŽEJO V IZBOLJŠANJU OSEBNOSTNIH LASTNOSTIH POSAMEZNIKA IN V IZBOLJŠANJU NJEGOVIH FIZIČNIH SPOSOBNOSTI. CILJE LAHKO DOSEŽEMO LE Z DOLGOTRAJNO VADBO.

opis vadbe

karate

Karate po izročilih iz daljnega vzhoda pomeni »prazna roka«. Pomeni vadbo borilne veščine brez orožja. Je vzhodnoazijska borilna veščina. Ime ima dvojno vlogo. Po eni strani gre za borilno veščino z otočja Okinava, ki je bila razvita ob koncu 19. stoletja z združevanjem tradicionalnih okinavskih metod goloroke borbe. Po drugi strani pa se izraz karate, najpogosteje uporablja kot splošni izraz za veliko število modernih golorokih borilnih veščin, ki so se razvile na Japonskem od 20. stoletja dalje pod neposrednim vplivom okinavskega Karateja. V obeh primerih gre za goloroko borilno veščino, ki vključuje položaje telesa, udarce in blokade z rokami in nogami, gibanje po določenih vzorcih ter nadzorovano borbo pri kateri kontakt med tekmovalcema ni dovoljen.

Kakšen karate vadimo?

V svetu in Sloveniji vadijo različne stile oziroma šole karateja. V karate sekciji vadimo športni in tradicionalni karate Shotokan.

Zakaj je pomembna vadba karateja?

Poleg tehnik karate vsebuje tudi filozofsko plat, ki je tesno povezana z vadbo. Namen karateja je namreč razvoj celega človeka skozi dolgotrajno vadbo, tako v pomenu fizičnega razvoja (zdravje, borba in samoobramba, šport) kakor razvoja osebnosti in doseganja notranjega miru.

Osnovni namen vadbe karateja je torej celostni razvoj človeka. Pozitivni učinki se kažejo v izboljšanju osebnostnih lastnostih posameznika in v izboljšanju njegovih fizičnih sposobnosti. Cilje lahko dosežemo le z dolgotrajno vadbo.

V začetku vadbe karateist svoj razvoj prične z izboljševanjem svojih fizičnih sposobnosti, razvija osnovne motorične sposobnosti in odpravlja gibalne nepravilnosti. Boljše motorične sposobnosti vplivajo na večjo samozavest, kar v bodoče omogoča karateistu uspešno športno dejavnost nasploh in udeležbo na športnih tekmovanjih.

Učinki, ki jih dosežemo s treningom karateja, niso vidni le v telovadnici, ampak v širokem spektru psihofizičnih lastnosti vadečega. Vadba karateja vpliva na razvoj: samodiscipline, socializacije, samozavesti, pozornosti, usmerjenost k ciljem, boljše fizične sposobnosti, strpnosti, kreativnosti in druge pozitivne lastnosti, ki se iz telovadnice prenesejo v posameznikov vsakdan.

Komu je namenjena vadba karateja?

Karate lahko vadi vsak, ne glede na starost ali fizično sposobnost. V karate sekciji vadi okoli 100 članov. Temu primerno so razdeljene tudi razdeljene vadbene skupine. Posebno pozornost pa v Karate sekciji namenjamo vadbi karateja z mlajšo populacijo. Mlajša populacija je premalo telesno aktivna s čimer je povezan razvoj različnih bolezni. Poleg že omenjenih pozitivnih učinkov z redno vadbo karateist izboljša osnovno motoriko, gibalne izkušnje pridobljene v mladosti, pa so koristne za kasnejši razvoj športnika. Zavedamo se, da je prehitra specializacija mladega karateista lahko škodljiva zato se posvečamo načinu dela z mladimi preko različnih oblik športne vadbe ter športnih iger.

mnenja članov

Karate zame v prvi vrsti pomeni sprostitev po dolgem napornem dnevu sedenja v šoli. Komaj čakam, da lahko grem v telovadnico, se spotim in naredim nekaj dobrega in zdravega za svoje telo. “

Maša, 16 let

Ko imaš dan, ko ti gre vse narobe, lahko slabo energijo sprostiš z udarci. Karate te sprošča in te poveže s svojimi vrstniki.

Zala, 14 let

“Trening karateja je dobra rekreacija. Spoznaš veliko novih prijateljev.”

Anja, 12 let

URNIK

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota
Karate
Osnovnošolci do 15 let
17:25 - 18:40
OŠ Cvetka Golarja - mala telovadnica
Karate
Osnovnošolci do 15 let
18:40 - 19:55
OŠ Cvetka Golarja - mala telovadnica
Karate
Selekcijska tekmovalna skupina
18:30 - 19:30
ŠD Trata – mala dvorana
Karate
Člani, veterani, demo skupina
20:00 - 21:30
ŠD Poden torek - mala dvorana
Karate
Vsi člani
20:00 - 21:00
ŠD Poden - mini telovadnica

Ponedeljek

 • Karate Osnovnošolci do 15 let · OŠ Cvetka Golarja - mala telovadnica
  18:40 - 19:55

Torek

 • Karate Člani, veterani, demo skupina · ŠD Poden torek - mala dvorana
  20:00 - 21:30

Sreda

 • Karate Selekcijska tekmovalna skupina · ŠD Trata – mala dvorana
  18:30 - 19:30

Četrtek

 • Karate Osnovnošolci do 15 let · OŠ Cvetka Golarja - mala telovadnica
  17:25 - 18:40
 • Karate Vsi člani · ŠD Poden - mini telovadnica
  20:00 - 21:00
No events available!

kontakt in prijava

Kontaktna oseba: Gašper Osenjak
Mobitel: 040 722 853
E-mail naslov: gasper.osenjak@gmail.com